Αρχική Νέα Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την αναλογία ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ.

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την αναλογία ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ.

11 Οκτωβρίου 2010

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1630/11-10-2010), η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά στην επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένη ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ως εγκατεστημένη ισχύς θεωρείται το σύνολο της ισχύος των σταθμών παραγωγής σε κανονική και δοκιμαστική λειτουργία. Στο ακόλουθο διάγραμμα εμφανίζεται η αναλογία κατά το 2020.

Η απόφαση αυτή σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά ορίζει ότι τα γενικά όρια είναι 1500 MW μέχρι το 2014 και 2200 MW μέχρι το 2020. Από τα 2200 MW τα 750 θα αφορούν αγρότες, δηλαδή ποσοστό 34% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος για φωτοβολταϊκά.

Η απόφαση φέρνει  και δύο σημαντικές εξελίξεις:

  • Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω απόφαση η διαδικασία αδειοδοτήσεων θα αναστέλλεται εφόσον η συνολική ηλεκτρική ισχύς των έργων που έχουν υπογράψει σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον αρμόδιο διαχειριστή υπερβεί το αντίστοιχο όριο ισχύος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η υποβολή αιτήσεων θα μείνει ανοικτή και θα ανασταλεί μόνο όταν πιαστούν  τα όρια από υπογεγραμμένες συμβάσεις και όχι από αιτήσεις.

  • Μία επίσης σημαντική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι  η ισχύς φωτοβολταϊκών  που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα Στεγών δεν συνυπολογίζεται κατά την εκτίμηση της ενδεχόμενης υπερκάλυψης των ορίων ισχύος.  Επίσης τα έργα αυτά δεν υπόκεινται σε διαδικασίες αναστολής.

Ενημερωτικά Δελτία

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία με όλα τα νέα και τις εξελίξεις γύρω από τα φωτοβολταϊκά συστήματα εγγραφείτε στη λίστα newsletter της Solarway.
ΕΓΓΡΑΦΗ ( πατήστε εδώ )

Κέντρο Λήψης

Κατεβάστε χρήσιμα αρχεία όπως νόμους, διατάξεις, αιτήσεις που διέπουν τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα. ( πατήστε εδώ )