Αρχική Νέα Greenpeace: Μια νέα εποχή ανατέλλει με το Net-Metering

Greenpeace: Μια νέα εποχή ανατέλλει με το Net-Metering

Σε μια ιστορική αναδρομή του πως φτάσαμε στο net-metering προβαίνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Greenpeace, καταθέτοντας παράλληλα την προσωπική της άποψη για το θέμα. Μεταξύ άλλων, η ΜΚΟ αναφέρει ότι, εκμεταλλευόμενη το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα προχωρήσει στην κατασκευή του πρώτου κτιρίου στην Ελλάδα που θα αποκτήσει δωρεάν θέρμανση αξιοποιώντας το net-metering.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Greenpeace αναφέρει τα εξής:

«Μέσα στον ορυμαγδό των τροπολογιών και υπουργικών αποφάσεων που πέρασε αυτή η κυβέρνηση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν διαλυθεί η Βουλή, υπήρχε και μία  κυβερνητική πρωτοβουλία που πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Αναφέρομαι στην υπουργική απόφαση για την αυτοπαραγωγή με συμψηφισμό. Tη δυνατότητα δηλαδή να μπορούμε να βάλουμε ένα φωτοβολταϊκό στο σπίτι μας προκειμένου να παράγουμε τη δική μας καθαρή και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο για ιδία χρήση (και όχι για πώληση).

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μία πραγματική επανάσταση στον τρόπο που παράγει και καταναλώνει ενέργεια η οικονομία μας. Μία λύση που σταδιακά θα βοηθήσει νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το ολοένα και πιο ακριβό ρεύμα και -γιατί όχι;- να  απαλλαγούν τελείως από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Μία λύση που όμως χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια, δεκάδες παρεμβάσεις από το σύνολο των φορέων που ασχολούνται με τις ΑΠΕ και τη βοήθεια χιλιάδων υποστηρικτών μας για να γίνει πραγματικότητα.
Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Από τον Απρίλιο του 2013 που -μετά από πολλές πιέσεις- αναφέρθηκε δειλά δειλά για πρώτη φορά από επίσημα κυβερνητικά χείλη η αυτοπαραγωγή, μέχρι τη δημοσίευση του περιβόητου σχεδίου υπουργικής απόφασης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι του 2014, δώσαμε πολλές μάχες. Το αρχικό προσχέδιο περισσότερο προκάλεσε… μούδιασμα, παρά χαμόγελα αισιοδοξίας, αφού τελικά εμπόδιζε, αντί να διευκολύνει την αυτοπαραγωγή. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση, τόσο μέσα από την επίσημη διαβούλευση, όσο και μέσα από συμμαχίες με φορείς και κόμματα, με δημοσιεύσεις και δράσεις. Τοποθετήσαμε φωτοβολταϊκά στα σπίτια δύο οικογενειών με οικονομικά προβλήματα, απαλλάσσοντάς τες από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και δείχνοντας ότι το ενεργειακό μέλλον της ηλιόλουστης Ελλάδας είναι η αυτοπαραγωγή και όχι η νέα μονάδα μαζούτ (!) που σχεδιάζεται στο νησί.

Εν τέλει οι πιέσεις που ασκήσαμε μαζί στην κυβέρνηση έφεραν θετικά αποτελέσματα. Η υπουργική απόφαση βελτιώθηκε ριζικά και μαζί με την υπογραφή της, έστω και την ύστατη ώρα, επέστρεψαν και τα χαμόγελα αισιοδοξίας.

Ένα μικρό αλλά τόσο σημαντικό βήμα, μπορεί σταδιακά να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Να αποτελέσει καταλύτη στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, να συμβάλει στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας στον αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές. Η καινοτομία που φέρνει η αυτοπαραγωγή στον κτιριακό τομέα θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τη διάδοση των ηλιακών θερμοσιφώνων για δωρεάν ζεστό νερό χρήσης. Μόνο που πρόκειται για ακόμα σημαντικότερη εξέλιξη, αφού πλέον είναι εφικτή η κάλυψη ΟΛΩΝ των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου (ηλεκτρισμός, θέρμανση) από τον ήλιο, όχι μόνο του ζεστού νερού.

Το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα με αυτοπαραγωγή

Για αυτό και εμείς θα προσπαθήσουμε άμεσα να δείξουμε τα οφέλη της αυτοπαραγωγής με μία δράση που παράλληλα θα βοηθήσει κάποιους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Με τη βοήθεια των υποστηρικτών μας, θα φτιάξουμε το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που θα αποκτήσει δωρεάν θέρμανση αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο. Πρόκειται για τη Στέγη θηλέων Παλαιού Φαλήρου Άγιος Αλέξανδρος, ένα ίδρυμα που μέσα σε αντίξοες συνθήκες προσφέρει σημαντικό έργο φιλοξενώντας ορφανά ή κακοποιημένα κορίτσια. Η Στέγη κάθε χειμώνα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα να συγκεντρώσει τα 5-10.000 € που απαιτούνται για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Όμως ποιος χρειάζεται το πετρέλαιο όταν μπορεί να έχει δωρεάν και απεριόριστη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο; Θα αντικαταστήσουμε το πετρέλαιο με αποδοτικές αντλίες θερμότητας που θα τροφοδοτούνται με ενέργεια από φωτοβολταϊκά. Η Στέγη θα αποκτήσει δωρεάν θέρμανση για πάντα, εξοικονομώντας χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν εκεί που χρειάζονται πραγματικά (και όχι στο πετρέλαιο!), και παράλληλα θα έχουμε στείλει ένα μήνυμα στα πολιτικά κόμματα και στη νέα κυβέρνηση για τις προτεραιότητές της όσον αφορά στην ενεργειακή και κλιματική πολιτική καθώς και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Σε αυτή τη δράση η βοήθειά όλων μας είναι ανεκτίμητη και ουσιαστική.

Υ.Γ.: Προφανώς δεν έχουν τελειώσει όλα για την αυτοπαραγωγή με την υπογραφή της ΥΑ. Καταρχάς η ίδια η υπουργική απόφαση απέχει σημαντικά από το να χαρακτηριστεί τέλεια και σηκώνει σημαντικές βελτιώσεις. Περισσότερο σημαντικό και από τις (μελλοντικές) βελτιώσεις της, είναι η ίδια η εφαρμογή της. Εδώ και τώρα. Αυτό θα πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα για τους εμπλεκόμενους φορείς (ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ), αλλά και για την νέα πολιτική ηγεσία».

Από το Energypre

Ενημερωτικά Δελτία

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία με όλα τα νέα και τις εξελίξεις γύρω από τα φωτοβολταϊκά συστήματα εγγραφείτε στη λίστα newsletter της Solarway.
ΕΓΓΡΑΦΗ ( πατήστε εδώ )

Κέντρο Λήψης

Κατεβάστε χρήσιμα αρχεία όπως νόμους, διατάξεις, αιτήσεις που διέπουν τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα. ( πατήστε εδώ )