Αρχική Blog 100 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο αντλούν το 70% της ενέργειας τους από ΑΠΕ.

100 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο αντλούν το 70% της ενέργειας τους από ΑΠΕ.

1 Μαρτίου 2018

Οι πόλεις είναι το κλειδί για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Και πρωτοπόροι σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ήδη ότι η μετάβαση είναι δυνατή.

Τα στοιχεία του Carbon Disclosure Project (CDP) αποκαλύπτουν ότι 100 πόλεις σε όλο τον κόσμο αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας (τουλάχιστον το 70%) από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από το Auckland της Νέας Ζηλανδίας μέχρι  το Σιάτλ των ΗΠΑ κι από το Ναϊρόμπι μέχρι την Στοκχόλμη.

Ήδη πάνω από 184 πόλεις χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 189 ανεμογεννήτριες και 275 κάνουν χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ο παγκόσμιος χάρτης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μας δείχνει ότι η καθαρή ενέργεια δεν περιορίζεται σε λίγες γωνιές του πλανήτη. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με δυνητικά βαθιές συνέπειες για το ενεργειακό μας μέλλον.

Πόλεις με έργα ΑΠΕ
Πόλεις του κόσμου με ενέργεια από ΑΠΕ

Τι οδηγεί τη στροφή;

Οι πόλεις ευθύνονται για πάνω από το 70% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η συμφωνία του Παρισιού αναδεικνύει ειδικά τον ρόλο των πόλεων και την επικείμενη διάσκεψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για Κλιματική Αλλαγή  (IPCC) στο Έντμοντον του Καναδά, αφιερωμένη στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πόλεις κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αλλά η επανάσταση της καθαρής ενέργειας μετασχηματίζει επίσης τις πόλεις σε κέντρα καινοτομίας. Εφαρμόζουν  πρωτοποριακές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όλο και περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο  εκμεταλλεύονται  την ραγδαία πτώση του κόστους των ΑΠΕ.

Σε ορισμένες περιοχές, οι τιμές της ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανταγωνίζονται σήμερα τους υφιστάμενους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Μέχρι το 2020, η IRENA προβλέπει ότι θα είναι ανταγωνιστικές στις τιμές παντού.

Επενδύοντας στο μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Οι πόλεις φιλοξενούν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και επεκτείνονται γρήγορα. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι η νέα υποδομή που δημιουργούν είναι κατάλληλη για την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πόλεις ασχολούνται με 1.000 καθαρά έργα υποδομής, όπως οι ηλεκτρικές μεταφορές και η ενεργειακή απόδοση, αξίας άνω των 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα παραδείγματα είναι πολλά: Στο  Burlington, Vermont, των ΗΠΑ, όλη η  ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αυτό γίνεται χωρίς την αύξηση των λογαριασμών ενεργειακής κατανάλωσης των νοικοκυριών. Χρησιμοποιώντας ένα διαφοροποιημένο μίγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - συμπεριλαμβανομένων των αιολικών, ηλιακών, υδροηλεκτρικών και βιομάζας - η πόλη έχει επίσης τη δυνατότητα να υποστηρίξει τοπικές βιομηχανίες, όπως στην εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, και βοήθησε τους κατοίκους του Burlington να παράγουν την δική τους ενέργεια.

Το Ρέικιαβικ εκμεταλλεύτηκε πλήρως τις άφθονες πηγές γεωθερμικής ενέργειας για να τροφοδοτήσει το ηλεκτρικό δίκτυο και το δίκτυο θερμότητας. Αυτή τη στιγμή εργάζεται για τη μείωση του άνθρακα στο υπόλοιπο ενεργειακό σύστημα - με στόχο, έως το 2040, όλα τα αυτοκίνητα και η  δημόσια συγκοινωνία να μην χρησιμοποιούν ορυτκά καύσιμα.

Η πόλη της Βασιλείας της Ελβετίας εν τω μεταξύ έχει δημιουργήσει ένα ταμείο για επενδύσεις σε έργα ενεργειακής απόδοσης, ανανεώσιμης ενέργειας και μείωσης εκπομπών άνθρακα. Επίσης έχει ορίσει ότι όλα τα  κτίρια και οι δημόσιες εγκαταστάσεις - όπως νοσοκομεία, πισίνες και σχολεία – πρέπει να παράγουν το 50% του ζεστού νερού από ΑΠΕ.

"Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας σαφής στόχος και μια ισχυρή πολιτική ηγεσία", λέει ο Matthias Nabholz, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος και ενέργειας της Βασιλείας-Stadt, "ο πληθυσμός θα υποστηρίξει αυτήν την απόφαση".

Για πολλές πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν την ευκαιρία να βελτιωθεί η συνολική αξιοπιστία του εφοδιασμού τους με ηλεκτρική ενέργεια. Όπως και στο Ρέικιαβικ, το Ναϊρόμπι αξιοποιεί τους γεωθερμικούς πόρους του για να τροφοδοτήσει τις ενεργειακές του ανάγκες. Επίσης, εισήχθη νέα ρύθμιση που απαιτεί μεγάλα κτίρια να αξιοποιήσουν το άφθονο ηλιακό δυναμικό της πόλης - μειώνοντας έτσι την πίεση στο δίκτυο.

Ωστόσο, οι πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου αναγνωρίζουν επίσης τις δυνατότητες υποδομών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι αφρικανικές πόλεις επενδύουν πάνω από 236 εκατομμύρια δολάρια σε έργα ΑΠΕ, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Δουλεύουν γρήγορα για να ενσωματώσουν την ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ενέργεια στα δίκτυά τους: στη Χαράρε, το Νταρ Εσ Σαλλάμ και τη Μαζαμπούκα, η ηλιακή ενέργεια παρέχει ήδη το 5% της συνολικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Kananga, στο Κονγκό, το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ηλιακή ενέργεια.

Πρωτοπόρες πόλεις οδηγούν, κι άλλες ακολουθούν. Μόλις αυτή την εβδομάδα, πάνω από 80 πόλεις και πόλεις στη Μεγάλη Βρετανία υποσχέθηκαν να στραφούν σε 100% καθαρή ενέργεια έως το 2050. Τον περασμένο Ιούνιο, η Διάσκεψη των Δημάρχων των ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύει 58 πόλεις, αποφάσισε να υποστηρίξει την προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας 100% έως το 2035.

Συνολικά, σχεδόν 400 πόλεις παγκοσμίως στοχεύουν τώρα να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050. Μια  τολμηρή δήλωση προθέσεων, που σηματοδοτεί την ισχυρή δέσμευση τους σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας.

Οι 100 πόλεις που προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής τους από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποδεικνύουν ότι είναι ήδη εφικτές - ανεξαρτήτως γεωγραφίας.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν αντληθεί από το Carbon Disclosure Project (CDP), ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό όπου συλλέγει δεδομένα, πρακτικές και καινοτόμες λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο , επιτρέποντας  στις εταιρείες, τις πόλεις, τις πολιτείες και τις περιφέρειες να μετρήσουν και να διαχειριστούν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. 
Περισσότερρς πληροφορίες μπορείτε να δείτε στονν ιστότοπο του CDP https://www.cdp.net

Ενημερωτικά Δελτία

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία με όλα τα νέα και τις εξελίξεις γύρω από τα φωτοβολταϊκά συστήματα εγγραφείτε στη λίστα newsletter της Solarway.
ΕΓΓΡΑΦΗ ( πατήστε εδώ )

Κέντρο Λήψης

Κατεβάστε χρήσιμα αρχεία όπως νόμους, διατάξεις, αιτήσεις που διέπουν τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα. ( πατήστε εδώ )